Kompava L-KARNITÍN
Zdrojom karnitínu je predovšetkým mäso a mliečne výrobky. Karnitín sa však tvorí aj endogénnou produkciou. Ľudský organizmus produkuje karnitín z esenciálnych aminokyselín metionínu a lyzínu. Jeho syn... Viac informácií
Zdrojom karnitínu je predovšetkým mäso a mliečne výrobky. Karnitín sa však tvorí aj endogénnou produkciou. Ľudský organizmus produkuje karnitín z esenciálnych aminokyselín metionínu a lyzínu. Jeho syntéza prebieha v pečeni a v obličkách, kde je jeho obsah približne 1,6% z celkového obsahu v organizme. Približne 98% karnitínu sa nachádza v kostrovom a srdcovom svale. L-karnitín hrá dôležitú úlohu v oxidácii a v spaľovaní tukov v organizme a ich premene na energiu. Výskyt aminokyseliny karnitín v ľudskom tele? Ľudské telo obsahuje asi 20-25g l-karnitínu. Orgány a bunky s vysokými nárokmi na energiu – srdce, pečeň, svaly, bunky imunitného systému, ľadviny, mozog, nervy, spermie – majú veľmi vysokú hladinu l-karnitínu a bez dostatočného prísunu nemôže byť ich funkcia dostatočná. L-karnitín je vhodný: pre športovcov pre seniorov pre ľudí s nadváhou odporúčané dávkovanie: 1-3 kps denne najvyššia účinnosť je 2 až 6 hodín po požití, preto sa odporúča užívať najneskôr 2 hodiny pred tréningom. Neodporúča sa užívať pred spaním.